S I N D I C A T U L    S A L A R I A Ţ I L O R

UNIVERSITATEA TEHNICĂ “GH. ASACHI” IAŞI

          Bulevardul Prof. D. Mangeron, nr.67, Iaşi, 700050

       Tel/Fax: +40.232.254564; +40.232.278683 int. 2212

                           E–mail : sindicat@mail.tuiasi.ro

                                 www.sindicat.tuiasi.ro

                                          ROMÂNIA

 

 

 

Nr. 189/ 14.09.2008

 

PROPUNERI,

privind unele modificari ce ar putea fi aduse

STATUTULUI  F.N.S. ALMA MATER

 

Nr. Art.

Prevederile actuale

Propunerea de modificare

Observatii

III.2

….Fiecare sindicat sau nucleu de initiativa sindicala ce doreste sa se afilieze, va anexa la cererea de inscriere copia dupa procesul-verbal al sedintei prin care s-a hotarat afilierea, statutul propriu si, dupa caz, hotararea judecatoreasca privind dobindirea personalitatii juridice….

….Fiecare sindicat sau nucleu de initiativa sindicala ce doreste sa se afilieze, va anexa la cererea de inscriere copia dupa procesul-verbal al sedintei prin care s-a hotarat afilierea, statutul propriu si, dupa caz, hotararea judecatoreasca privind dobindirea personalitatii juridice. De asemenea, va inaita secretariatului FNS AM, atunci cand este cazul, modificarile la statutul propriu, reinoirile legale ale personalitatii juridice, procesele verbale de la sedintele de alegeri din care sa rezulte componenta noii conduceri a organizatiei, Anexa 7 la CCM si copii dupa ordinele de plata ale cotizatiei catre AM.

Nu credeti ca in prezent nu se stie exact daca toti reprezentantii sindicatelor afiliate sunt intradevar alesi statutar ????

IV.3

Congresul National al FNS AM se intruneste in sesiuni ordinare la 4 ani sau extraordinare la cererea CNC, fiind constituit din membrii BEX si din delegatii alesi de sindicatele afiliate, potrivit statutelor acestora.

Congresul National al FNS AM se intruneste in sesiuni ordinare la 4 ani sau extraordinare la cererea CNC, fiind constituit din membrii BEX si din delegatii alesi de sindicatele afiliate, potrivit statutelor acestora. Congresul este statutar daca are ca participanti reprezentantii a cel putin 2/3 din numarul total de membri de sindicat ai organizatiilor afiliate, cu cotizatia achitata la zi la AM, pentru cel putin 2 ani de zile anteriori datei Congresului.

1. Nu este normal sa se mearga pe numarul de organizatii pentru ca nu se compara, din nici un punct de vedere, un sindicat cu 15 membri cu unul de 1000 !

2. Nici termenul de 1 an nu este corect caci se pot prezenta la congres, cu pretentii chiar, organizatii care 3 ani nu platesc si platesc numai in ultimul. Asta este posibil deorece nu s-a aplicat nici odata prevererile art. III.3 !!!!

IV.4/g

Examineaza si se pronunta asupra oportunitatii de afiliere a F.N.S. AM la alte organizatii sindicale nationale sau internationale

Se elimina articolul si se introduce la atributiile CNC

In astfel de cazuri, ori ar trebui sa asteptam 4 ani ori sa convocam un Congres extraordinar, ambele situati fiind parca prea greu de indeplinit.

IV.4/h

Se pronunta asupra cererilor de afiliere la FNS AM si a propunerilor de excludere din federatie

Se elimina articolul si se introduce la atributiile CNC

In astfel de cazuri, ori ar trebui sa asteptam 4 ani ori sa convocam un Congres extraordinar, ambele situati fiind parca prea dificil de realizat.

IV.4/k

Revoca pe motive bine intemeiate si pe baza de probe, mandatul oricaruia din membrii CNC si valideaza noile candidaturi

Se elimina articolul si se introduce la atributiile CNC

Nu poate fi pus in aplicare decat la un Congres extrordinar(la celelalte se schimba CNC-ul), ceea ce este destul de dificil de facut (inclusiv economic )

IV.5

……CNC este format din cate un reprezentant ales din conducerile sindicatelor afiliate si din membrii BEX

….CNC este format din presedintii sindicatelor afiliate (sau un reprezentant desemnat de conducerile sindicatelor afiliate) si din membrii BEX

 

IV.7-alin.nou

-

f) CNC valideaza completarea BEX pentru cazul prevazut la art. IV.11/2

 

IV.11/2

La pensionarea mebrului BEX, locul acestuia devine vacant. Locul ramas vacant se completeaza cu candidatul cel mai bine plasat pe lista de la alegerile precedente

Locul ramas vacant la pensinarea, demisia, suspendarea sau decesul unui membru BEX va fi completat cu candidatul pentru functia respectiva de pe locul 2 la alegeri sau, daca acesta nu exista, cu o propunere ce intruneste acordul majoritatii membrilor BEX

 

-

-

Se elimina sintagma « permanenti » aferenta membrilor BEX, din toate articolele

 

IV.12/b

 

…, tine evidenta achitarii cotizatiilor si face propuneri in BEX privind eventualele puneri in discutie a organizatiilor care nu respecta prevederile statului AM

 

IV.13/b

Aproba deplasarea in tara a reprezentantilor FNS AM

Aproba deplasarea in tara si strainatate a reprezentantilor FNS AM

Largirea legaturilor cu organismele UE face ca un singur om, fie el si presedinte, sa nu mai poata face fata la atatea solicitari

IV.13/d

Primeste depuneri de candidaturi, optional pe functii, si propuneri din partea sindicatelor afiliate, pentru viitorul BEX…….

Primeste depuneri de candidaturi, optional pe functii,  din partea sindicatelor afiliate, pentru viitorul BEX…….

Nu cred ca este cazul de « Candidati independenti » si la noi !…Daca nu esti sprijinit de organizatie si nu ai acordul ei cum sa tinzi a accede la o functie superioara ?

V.1

…..Buletinele se completeaza individual de reprezentantii mandatati pentru numarul de mandate atribuite si se depun in urne transparente.

…..Buletinele se completeaza individual de reprezentantii mandatati de sindicatele afiliate pentru numarul de mandate atribuite si se depun in urne transparente. Numarul mandatelor atribuite este dat de procentul de 10% din numarul de membri de sindicat ai organizatiei respective, platitori de cotizatie la zi la AM pe o perioada de cel putin 2 ani anterioara datei congresului, ca medie. Pot fi atribuite mandate  si pentru organizatiile sindicale absente dar care respecta prevederile precizate mai sus si care imputernicesc o alta organizatie prezenta sa le reprezinte. ……….

Cheltuielile organizatorice, atat ale organizatiilor cat si ale FNS AM, arata ca votul ar trebui sa se exercite prin reprezentantii desemnati de organizatii, ei primind un numar de mandate conform procentului.

Exista organizatii mici pentru care chiar si deplasarea in nu stiu ce colt al tarii a 2-3 persoane pentru mai multe zile este o problema(nu numai financiara).

V.2

….cu conditia depunerii candidaturii cu cel putin 30 de zile inainte de alegeri.

….cu conditia depunerii candidaturii cu cel putin 20 de zile inainte de alegeri.

Data anuntarii Congresului (IV.7/f) coincide cu data limita a depunerii candidaturilor !

V.2/b

Candidatura, optional pe functii, se depune la secretariatul BEX in functie, acesta avand obligatia de a o adduce la cunostinta sindicatelor in maximum 7 zile.

Candidatura, optional pe functii, se trimite(fax; mail; posta), sau se adduce personal, la secretariatul BEX in functie, acesta avand obligatia de a o aduce la cunostinta tuturor sindicatelor afiliate in maximum 7 zile, prin postare pe site-ul AM.

Nu cred ca este necesar sa se efectueze deplasari costisitoare(ca timp si bani) atata vreme cat avem la dispozitie tehnica actuala.

Conditia este sa fie in stare functionala faxul, mailul si site-ul AM !

V.5

Supravegherea votarii si numararea voturilor se face de o comisie formata din 3-5 membri alesi prin vot deschis.

Verificarea organizatiilor cu drept de vot(conf. art. V.1), supravegherea votarii si numararea voturilor se face de o comisie formata din 3-5 membri(care sa acopere toate zonele tarii) propusi din sala de catre reprezentanti ai organizatiilor participante, alesi prin vot deschis.

Daca nu se va face o verificare corecta a celor cu drept de vot, orcand alegerile vor putea fi contestate, inclusiv in instanta, pentru nerespectarea statutului. Nu trebuie sa mai acceptam ca unele organizatii sa fie « vizibile » numai o data la 4 ani si atunci, multe dintre ele, nici sa nu aiba acest drept !

V.7

…….sau care au savarsit actiuni antidemocratice sau abuzuri.

……., care au savarsit actiuni antidemocratice sau abuzuri sau au fost colaboratori ai securitatii.

 

VIII.3

Orice modificare sau completare la prezentul statut, dupa aprobarea acestuia, sa face numai in Congresul National, cu acordul a 2/3 din numarul mandatelor prezentate.

Orice modificare sau completare la prezentul statut, dupa aprobarea acestuia, sa face numai in Congresul National, cu acordul a 2/3 din numarul mandatelor prezentate si intra in vigoare din acel moment. Punctul in care se propun aceste modificari sau completari va fi primul pe ordinea de zi a congresului.

Numai in aceste conditii Congresul va fi statutar, respectand toate modificarile propuse si acceptate.

 

 

 

 

 

 

 

 

S.S. din U.T.Iaşi

                                                                         LIDER,

 

                                                  Prof.univ.dr.ing. Ştefan GRIGORAŞ